WikiLeaks: ''..România, o țară sălbatică…''

”În România crizele nu sunt materiale, sunt psihologice”

Apocalipsa Cailor


Inceputa in Romania, din Anglia venind, Apocalipsa Cailor vine si face inconjurul Europei si probabil, al lumii. Pornita ca o stire in presa de scandal englezeasca cu origine intr-o tara „exotica”, pe seama careia poti pune toate ororile din lume, ca doar e stiut ca aici, in Romania, de la bautul singelui la micul dejun, la clonatul cardurilor si furatul portmoneelor, tot ce e rau si condamnabil face parte din obiceiurile locurilor si pe seama blamatei Romanii poti pune orice, ca cititorii te cred. Asa ca ziaristii „scolii bbc” au inceput sa toarne la imventii: ca in Romania caii au SIDA si din aceasta pricina au fost exterminati (Romania/SIDA, nu?!), ca au fost interzise carutele si pretul cailor a scazut atit de mult ca i-am taiat pe toti si i-am trimis in UK (Romania/carute) etc. Pe fundal, romanii fiind prezenti alaturi de fratii bulgari in presa din insula ca hoarda migratoare care va albi perfidul Albion.
Bref, intre timp s-a aflat o parte din adevar si anume ca niste afaceristi olandezi au plimbat niste facturi prin UE si carnea de cal plecata cu acte in regula din Romania, a ajuns ca fiind de vita in Franta pe care a livrata-o englezilor direct in lasagne „de vita”!.
Nimic extraordinar! Credeam ca totul se va termina aici, a fost si un articol in The Economist care a facut o analiza pertinenta fenomenului pus pe seama zgirgeniei consumatorului bricatic care se uita la fiecare penny si a lanturilor de supermarketuri care preseaza producatorii sa faca lucruri cit mai ieftine si astfel a aparut calul pe post de vita, diferenta de pret fiind undeva la 1500EUR/to.
Si cind credeam ca totul s-a terminat, caii au aparut din noi! In Spania, Italia, Germania, Polonia… Francezii, care au pocit-o, au hotarit ca nu mai folosesc decit carne de vita din Franta, ca sa nu se mai trezeasca cu vreun cal in farfurie!
Si astfel, ceea ce credeam ca va fi doar un subiect al ziarelor de scandal in UK care atenteaza la imaginea imaculatei Romanii, se pare ca se va transforma intr-un scandal paneuropean si poate chiar mondial are ridica putin valul despre un subiect tabu al civilizatiei noastre: pina la urma, cu ce ne hranim? Dar la aceasta intrebare cred ca vom reveni.
Intrebarea pe care mi-o pun si la care nu am deocamdata un raspuns satisfacator: citi cai mai sunt prin Europa, de au ajuns sa faca parte din meniul zilnic al europeanului, de altfel protejat prin tot felul de supra-reglementari?

Posted from WordPress for BlackBerry

Reclame

Written by jonbustrom

februarie 25, 2013 la 12:17 am

Publicat în Zidul Berlinului

Tagged with , , ,

%d blogeri au apreciat asta: