WikiLeaks: ''..România, o țară sălbatică…''

”În România crizele nu sunt materiale, sunt psihologice”

Wulff, presedintele Germaniei: Libertatea nu poate fi învinsă


Christian Wulff, German President, hold a pres...

Image by European Parliament via Flickr

Preşedintele Germaniei, Christian Wulff, a făcut un apel la promovarea democraţiei şi drepturilor omului în lume, cu ocazia comemorării a 50 de ani de la construirea Zidului Berlinului.

Amintirea nedreptăţilor provocate de Zid ne obligă să nu-i uităm pe cei care luptă pentru libertate, democraţie şi drepturile omului, a declarat şeful statului german la Berlin, în discursul rostit la ceremonia principală care marchează această zi.

„Avem misiunea de a ne asigura că istoria nu se va repeta”, a arătat preşedintele german.

Wulff a evocat şi căderea Zidului, în noiembrie 1989, un moment de curaj în istoria Germaniei. Zidul nu a căzut, ci a fost dărâmat, a spus Wulff. Şi astăzi pot avea loc schimbări şi poate fi sporită libertatea în Germania, a adăugat el. Modalităţi în acest sens ar fi integrarea mai bună a imigranţilor şi reducerea inegalităţilor sociale.

„Sfârşitul Zidului trebuie să ne dea curaj: istoria acestuia a fost scrisă de oameni. Zidul nu a căzut, ci a fost dărâmat. Putem schimba lucrurile. Putem face eforturi pentru sporirea libertăţii în ţara noastră reunificată. Aceasta înseamnă azi înainte de toate să le dăm tuturor ocazia să se exprime liber. Trebuie să-i integrăm mai bine pe cei care au venit la noi, trebuie să sporim şansele tuturor de a se realiza în societate.”

«S-a dovedit încă o dată că, până la urmă, libertatea nu poate fi înfrântă», a subliniat preşedintele federal. El a amintit cuvintele primarului Berlinului de Vest din trista seară de 13 august 1961, Willy Brandt, devenit apoi cancelar federal. Acesta le-a transmis încă de atunci cetăţenilor din fosta RDG că oamenii nu pot fi ţinuţi niciodată pentru prea mult timp în sclavie.

„Zidul a fost ridicat împotriva propriului popor. A fost expresia fricii de propriul popor. Starea lumii pentru care acest zid a fost un simbol părea pentru mulţi de neschimbat. Dar s-a dovedit încă o dată că libertatea nu poate fi învinsă. Niciun zid nu poate rezista pe termen lung dorinţei de libertate. Violenţa exercitată de o minoritate nu are şanse în faţa voinţei celor mulţi de a fi liberi.”

Wowereit: 13 august 1961, ziua cea mai tristă

În discursul rostit cu ocazia comemorării a 50 de ani de la ridicarea Zidului Berlinului, primarul capitalei germane Klaus Wowereit le-a mulţumit militanţilor pentru drepturile omului din fosta RDG şi mişcărilor pentru libertate din Europa de Est. Aceştia ar fi deschis drumul spre eliminarea divizării germane, a spus Wowereit sâmbătă la Berlin.

El i-a mulţumit în special fostului şef de stat sovietic Mihail Gorbaciov şi a descris ziua de 13 august drept cea mai tristă în istoria recentă a Berlinului. Wowereit a amintit de numeroasele persoane care şi-au pierdut viaţa încercând să treacă spre Vest.

„Ne amintim azi de cea mai tristă zi în istoria recentă a Berlinului. Bernauer Straße este, mai mult decât alte locuri, un simbol al tragediei separării oraşului nostru. Nimic nu a mai fost la fel după 13 august 1961. Am fost martori neputincioşi atunci la cimentarea divizării metropolei noastre de către un regim totalitar. Am fost şocaţi şi mulţi au încercat să treacă în Vest în ultima secundă. Imaginile de atunci sunt şi azi foarte emoţinante. Ele ne amintesc de dorinţa de libertate a berlinezilor şi arată lipsa de omenie şi nedreptatea pricinuite de Zid. Pe mine personal, această amintire amară mă obligă să lupt mereu împotriva totalitarismului sub orice formă.”

„Ne amintim azi şi de numeroşii oameni din lumea întreagă care au fost alături Berlinului în clipele grele. De John F. Kennedy, care ne-a dat curaj declarând ‚Eu sunt un berlinez.’ Mulţumim activiştilor pentru libertate est-germani, sprijiniţi în eforturile lor de Biserica Evanghelică. Mulţumim revoluţiilor paşnice şi mişcărilor de eliberare de dictatura comunistă din Polonia, Ungaria şi Cehoslovacia. Acestea au pregătit calea pentru anularea separării noastre. Şi pentru faptul că schimbarea a fost una paşnică trebuie să-i mulţumim în mod special cetăţeanului nostru de onoare: Mihail Gorbaciov.” R1®

Reclame

Written by jonbustrom

august 16, 2011 la 9:25 am

%d blogeri au apreciat asta: