WikiLeaks: ''..România, o țară sălbatică…''

”În România crizele nu sunt materiale, sunt psihologice”

Schäuble: Sancţiuni mai dure pentru statele-problemă


Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schäuble, vrea ca statele europene care, pentru a evita intrarea în faliment, beneficiază de ajutoare din fondurile speciale ale UE, să fie sancţionate la nevoie mai aspru.
„O ţară cu probleme, care trebuie ajutată, ar trebui să cedeze Uniunii Europene, la schimb, o parte din drepturile sale de suveranitate”, a declarat politicianul creştin-democrat pentru săptămânalul „Stern”.
Această măsură ar fi mai bună decât excluderea statelor respective din uniunea monetară, crede ministrul de la Berlin. „Europa nu are cum să reuşească dacă nu se stabileşte clar că un stat membru nu poate fi dat afară din zona euro”, a adăugat responsabilul german.
Într-o scrisoare adresată parlamentarilor conservatori, Schäuble a pledat în favoarea deciziilor luate la ultimul summit special al ţărilor zonei euro. Grecia este capabilă să implementeze reformele convenite, să depăşească actuala criză a datoriilor în care se află şi să-şi redreseze economia, a arătat şeful portofoliului finanţelor.
El a recunoscut că planul de salvare a Atenei nu este lipsit de riscuri, dar a menţionat că alte variante posibile erau şi mai riscante.

Critică la criticile BCE
Schäuble s-a declarat mulţumit că a fost stabilită participarea, pe bază de voluntariat, a investitorilor privaţi la pachetul financiar destinat statului elen. O eventuală incapacitate de plată temporară care va fi declarată de agenţiile de rating în cazul Greciei nu va afecta această ţară şi nici zona euro, la presiunile BCE fiind luate măsuri de furnizare a banilor necesari pentru perioada respectivă.
Specialişti experimentaţi şi independenţi de la Banca Centrală Europeană şi de la FMI ar fi conchis că Grecia va realiza din 2012 un surplus bugetar înainte de aplicarea dobânzilor, ceea ce arată că lucrurile ar putea să se îndrepte în direcţia potrivită, a spus responsabilul de la Berlin.
Cu privire la posibila cumpărare, în viitor, de către fondul european de salvare, a obligaţiunilor de stat emise de ţările în criză, Schäuble a precizat că această soluţie trebuie să fie una strict de ultim resort. Germania nu va permite ca aceste achiziţii pe pieţe secundare să devină normalitate. Ele vor fi operate atunci când BCE va decide că situaţia din pieţe este periculoasă pentru stabilitatea uniunii monetare.
Schäuble a transmis un mesaj şi Băncii Centrale Europene, căreia i-a cerut ca pe viitor să se abţină să mai critice felul în care autorităţile europene administrează situaţia în uniunea monetară. „Respectăm independenţa BCE fără rezerve şi nu criticăm activitatea acestei instituţii. Ne aşteptăm ca şi reciproca să fie valabilă”, a subliniat ministrul german. R1®

Reclame

Written by jonbustrom

iulie 30, 2011 la 10:01 pm

Publicat în Uncategorized

%d blogeri au apreciat asta: