WikiLeaks: ''..România, o țară sălbatică…''

”În România crizele nu sunt materiale, sunt psihologice”

DW Chisinau: Negocierile în formatul 5+2 de la Moscova au eşuat


Reprezentanţii administraţiei separatiste au respins iniţiativa de reluare a negocierilor pentru elaborarea statutului juridic special al regiunii transnistrene cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale.
Pe de altă parte, presa rusă scrie că Moscova l-a scăpat de sub control pe liderul transnistrean şi caută pârghii pentru a-l retrage în Rusia, la pensie.
Negociatorii din partea Chişinăului şi Tiraspolului, mediatorii (OSCE, Rusia şi Ucraina) şi observatorii (UE şi SUA) s-au reunit ieri la Moscova după 5 ani de blocaj în negocierile privind soluţionarea diferendului transnistrean. Nu au reuşit, însă, să deblocheze tratativele din cauza poziţiei inflexibile a reprezentanţilor administraţiei separatiste de la Tiraspol. Aceştia au spus că nu vor să discute despre un statut special al regiunii transnistrene în cadrul Moldovei unificate, ci despre modul cum au fost implementate acordurile moldo-transnistrene semnate de-a lungul anilor. Negocierile au fost suspendate, iar o dată exactă la care acestea ar urma să fie reluate nu a fost stabilită.
Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Eugen Carpov: „O decizie finală nu a fost luată. Discuţiile vor continua într-o perioadă pe care urmează să o convenim cu toţi participanţii din formatul 5+2. Acum partenerii noştri din Tiraspol nu au avut, probabil, mandat să adopte o asemenea decizie”.
Chişinăul, UE, OSCE, SUA, Ucraina şi chiar Rusia pledează pentru reluarea procesului formal de negocieri întrerupt acum 5 ani de partea transnistreană. Eugen Carpov:
„Toţi participanţii care au fost prezenţi la masa de negocieri, mă refer la mediatorii Rusia, Ucraina şi OSCE şi la observatorii UE şi SUA, unanim au reconfirmat poziţia care constă în următoarele: Transnistria trebuie să beneficieze de un statut special garantat ca parte componentă a Republicii Moldova. Deci, asta este piatra de temelie de la care trebuie să pornim următoarele negocieri. Dar trebuie să vă spun că în aceste negocieri nu am intrat şi vom intra doar când vom avea decizia de reluare a procesului formal”.
Presa rusă scrie astăzi că Moscova nu mai reuşeşte să-l stăpânească pe liderul transnistrean Igor Smirnov şi că i-ar fi propus să se retragă la pensie în schimbul garantării securităţii lui şi familiei sale. Ziarul moscovit „Kommersant” scrie, cu referire la surse din administraţia centrală rusă că Kremlinul i-ar fi propus lui Smirnov să nu mai candideze la preşedinţia republicii auproclamate, asigurându-l că afacerile sale vor rămâne neatinse. Potrivit ziarului citat, Rusia îl va susține la alegerile prezidenţiale din toamnă din Transnistria pe Anatolie Kaminskii, actualmente preşedinte al Sovietului Suprem (parlamentul) de la Tiraspol.
Ieri, în timp ce la Moscova se discuta despre condiţiile de reluare a negocierilor pentru soluţionarea diferendului transnistrean, agenţia “Stratfor” a publicat un articol analitic în care susţine că Moscova şi Berlinul îşi doresc adoptarea unei rezoluţii speciale în care să fie stipulată prezenţa regiunii transnistrene în Parlamentul de la Chişinău.
„Prezenţa reprezentanţilor regiunii transnistrene în Parlamentul Republicii Moldova va duce probabil la o substituire a vectorului pro-european cu unul pro-rus”, scriu analiştii „Stratfor”. Anterior, presa a scris despre faptul că Germania şi Rusia ar fi ajuns la o înţelegere în privinţa federalizării Republicii Moldova. Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, a negat informaţia. El a dat asigurări că „Chişinăul nu va accepta niciodată un plan de federalizare”, dar ulterior adjunctul său, Andrei Popov, a menţionat că “pentru soluţionarea problemei transnistrene, Chişinăul va trebui să accepte compromisuri dureroase”. Autor: Vitalie Călugăreanu, Deutsche Welle, Chişinău
R1®

Reclame

Written by jonbustrom

iunie 22, 2011 la 1:56 pm

Publicat în Uncategorized

%d blogeri au apreciat asta: