WikiLeaks: ''..România, o țară sălbatică…''

”În România crizele nu sunt materiale, sunt psihologice”

Nezavisimaia gazeta: SUA iau Moldova sub aripa lor ocrotitoare, in timp ce UE pierde teren


Protest in Chisinau after the 2009 parliamenta...

Image via Wikipedia

 Dupa vizita recenta la Chisinau a fostului candidat la presedintia SUA, John McCain, in capitala Moldovei si in alte capitale europene se afirma ca UE pierde pozitii in regiune. In timp ce Washington si le intareste, devenind garant al securitatii pentru Moldova, ai carei conducatori se tem de o repetare in Transnistria a scenariului georgian, scrie Nezavisimaia gazeta.

McCain a aterizat la Chisinau la 12 iunie, de Ziua Rusiei. Cu acest prilej, in ajun, ambasada Rusiei din Moldova a organizat  o receptie, care s-a terminat cu scandal. Problema este ca, pe langa autoritatile moldovene, au fost invitate si cele transnistrene.

In plus, ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, i-a dat cuvantul ministrului de externe tiraspolean, Vladimir Iastrebchak, indicandu-i functia. „In Moldova exista un singur ministru de externe”, a declarat in replica seful diplomatiei de la Chisinau, Iurie Leanca, justificand, astfel, gestul delegatiei Moldovei, condusa de presedintele interimar Marian Lupu: reprezentantii puterii au parasit receptia, la fel procedand si misiunile OSCE, UE si ai ambasadei SUA.

Avand in vedere ca pentru 21 iunie au fost programate la Moscova tratative neformale privind reglementarea crizei de pe Nistru in format „5+2”, incidentul de la ambasada rusa nu pare deloc intamplator. Desi cei implicati direct neaga acest lucru.

„Greu de crezut ca totul a fost intamplator. Ceva se intampla in zona de reglementare a conflictului transnistrean”, a spus analistul politic Anatol Taranu. „Rusia intelege ca initiativa ii apartine si ca vom avea un al doilea plan Kozak. Moscova ar dori ca in prima etapa a negocierilor sa fie adoptat principiul existentei a doua parti egale, participante la conflict. Aceasta egalitate a partilor a dorit sa o sublinieze ambasadorul Kuzmin”, a estimat fostul ambasador al Moldovei in SUA, Nicolae Chirtoaca.

„Autoritatile Moldovei sunt constiente de faptul ca nu controleaza cursul evenimentelor si de aceea acest mic incident a fost necesar”, a comentat, la randul lui, analistul Igor Botan.

Directorul Institutului pentru Europa de la Chisinau, Viorel Ciubotaru, a constatat, pe de alta parte, ca nu este pentru prima data cand ambasada rusa il invita pe ministrul transnistrean de externe si nu a fost pentru prima data cand l-a prezentat in aceasta calitate. „Dar autoritatile de la Chisinau au preferat sa treaca peste acest detaliu. Faptul ca au decis sa actioneze altfel este un semnal pentru Moscova. Dar nu mai mult”, a spus el, precizand ca nimeni la Chisinau nu este interesat de amplificarea acestui scandal.

In ceea ce priveste discutiile de la Moscova, Marian Lupu si premierul Vlad Filat au declarat ca singurul lucru pentru care merita deplasarea in capitala rusa ar fi ca s-ar afla data tratativelor oficiale la nivel inalt. Desi Lupu nu crede ca se va stabili o astfel de data. Mai mult, Chisinau pune la indoiala capacitatea Rusiei, care decide un vot decisiv in procesul de negocieri, sa convinga autoritatile transnistrene sa accepte un compromis cu partea moldoveana.

Actuala putere de la Chisinau ar dori sa reformeze negocierile astfel incat principalul intermediar sa fie SUA. Lucru de care nu se indoieste Transnistria si nici opozitia moldoveana, al carui lider, comunistul Vladimir Voronin, a refuzat sa-l intalneasca pe McCain.

 

REFERINTE
Reclame

Written by jonbustrom

iunie 16, 2011 la 2:38 pm

%d blogeri au apreciat asta: