WikiLeaks: ''..România, o țară sălbatică…''

”În România crizele nu sunt materiale, sunt psihologice”

gandul.info: S UA au aceeaşi problemă ca şi România: nu ştiu exact nici câţi angajaţi, dar nici câţi şomeri au


De Loredana VOICULESCU

SUA au aceeaşi problemă ca şi România: nu ştiu exact nici câţi angajaţi, dar nici câţi şomeri au. Ce marjă de eroare au statisticile oficiale

Scandal în Statele Unite. Autorităţile americane au anunţat în urmă cu câteva luni că numărul de angajaţi din economie a scăzut cu circa 91.000 de persoane, ca apoi să revizuiască numărul în două rânduri, ajungându-se în final la o scădere de doar 24.000 de angajaţi. „Marja de eroare” a dat naştere la ample discuţii pe marginea modului în care se alcătuiesc statisticile privind piaţa muncii peste ocean
Şi în România unele datele statistice au fost subiectul unor controverse. De exemplu, datele au arătat la un moment dat că şomajul scade, dar numărul de salariaţi nu creşte. În România numărul de salariaţi este calculat de Institutul Naţional de Statistică prin două modalităţi. Una dintre ele are la bază un sondaj la care participă 27.000 de întreprinderi de stat şi private.
O alta se bazează pe o anchetă trimestrială în aproximativ 29.000 de gospodării, în care intră şi „bugetarii speciali”, între care se numără şi cei din structurile Ministerului de Interne. În ce priveşte numărul celor care muncesc la negru, INS nu are statistici.
Referitor la şomaj, există diferenţe între datele INS şi cele de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) care au fost explicate de către reprezentanţii INS prin diferenţele între definiţii, metodele de calcul şi sfera de cuprindere.
Pe de altă parte, Eurostat a anunţat recent că îşi exprimă rezerva faţă de calitatea datelor raportate de România în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi nivelul datoriei guvernamentale în 2010, însă oficialii INS au explicat că este vorba de „proceduri normale” „Cât de eronat este cel mai urmărit indicator economic al naţiunii”
Sub titlul „Numărătoare greşită a locurilor de muncă: Cât de eronat este cel mai urmărit indicator economic al naţiunii”, unul dintre blogurile de pe time.com face o analiză a modului în care autorităţile SUA fac publice statisticile privind piaţa muncii.
În România se folosesc metode ce par asemănătoare cu cele utilizate în SUA. Astfel, numărul de salariaţi din România este calculat de Institutul Naţional de Statistică prin două modalităţi. Una dintre ele are la bază un sondaj la care participă 27.000 de întreprinderi de stat şi private. O alta se bazează pe o anchetă trimestrială în aproximativ 29.000 de gospodării, în care intră şi „bugetarii speciali”, între care cei din structurile Ministerului de Interne. Perioada de colectare a datelor este continuă. În ce priveşte numărul celor care muncesc la negru, INS nu are statistici oficiale.
Referitor la şomaj, există diferenţe între datele INS şi cele de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) care au fost explicate de către reprezentanţii INS prin diferenţele între definiţii, metodele de calcul şi sfera de cu­prindere.
În octombrie anul trecut, atunci când guvernul a făcut publică situaţia lunară privind numărul angajaţilor din SUA, a existat un geamăt colectiv. Raportul din septembrie, care a fost publicat în prima vineri din octombrie, a arătat că numărul de persoane angajate în Statele Unite a scăzut cu 95.000 de persoane, mai mult decât scăderea de locuri de muncă de 57.000 înregistrată cu o lună înainte. După ce părea că SUA au avut în cele din urmă o revenire economică, piaţa locurilor de muncă scăzuse din nou, probabil, spre recesiune, comentează pe blog. Numărul de angajaţi din SUA a scăzut cu 95.000 de persoane. Ba nu, cu 24.000
O lună mai târziu, Biroul de Statistică a Muncii (BSM) a revizuit statistica pentru septembrie, referitoare la numărul de locuri de muncă. De fapt, economia s-a dovedit că a pierdut doar 41.000 de locuri de muncă în luna respectivă. Ulterior, în următoarea lună, BSM a revizuit din nou calculele, iar rezultatul a fost că, în septembrie, numărul de persoane care lucrează în America a scăzut cu doar 24.000 de persoane.
„În ultimul an, agitaţia din jurul raportului guvernului privind locurile de muncă s-a intensificat. Niciunul dintre zecile de rapoarte economice ale guvernului sau ale altor instituţii ale statului nu au atras atât de multă atenţie. Uitaţi de inflaţie. Uitaţi de vânzările cu amănuntul. Statistica privind locuri de muncă este în atenţia tuturor în ultima perioadă”, se arată pe unul dintre blogurile de pe time.com.
Marile trusturi de presă, printre care canalul de business CNBS, The New York Times şi Wall Street, au tratat pe larg subiectul numărului de angajaţi din SUA. 100.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună
Revizuirile sunt, desigur, în standardul rapoartelor guvernamentale, dar cele mai multe dintre aceste rapoarte nu beneficiază de atenţia pe care o suscită raportul legat de numărul de locuri de muncă. În plus, dimensiunea revizuirilor pare să conteze mai mult în perioadele când economia merge prost. O diferenţă de 50.000 de locuri de muncă poate schimba cu adevărat întregul tablou al ocupării forţei de muncă într-un moment în care economia produce mai puţin de 100.000 de locuri de muncă pe lună.
Statisticile lunare despre piaţa locurilor de muncă provin nu din una, ci din două anchete. Numărul de locuri de muncă rezultă dintr-un sondaj la care participă 140.000 de firme care completează un formular în care detaliază modificările suferite de lista cu angajaţii plătiţi. Guvernul colectează datele şi face o estimare a cât de multe persoane sunt angajate în întreaga ţară. Numărul şomerilor, care este, de asemenea, anunţat în prima zi de vineri a fiecărei luni, are la bază un sondaj la care participă 60.000 de gospodării. „În ciuda eşantionului mic, rata şomajului atrage de multe ori mai multă atenţie decât situaţia locurilor de muncă. Uneori, cele două anchete pot releva lucruri opuse, ceea ce este exact ceea ce s-a întâmplat luna trecută, când rata şomajului a crescut, dar tot aşa s-a întâmplat şi cu numărul de persoane angajate. Datele diferite pot da dureri de cap economiştilor”, se mai arată pe curiouscapitalist.blogs.time.com. Rapoartele, odată la trei luni
James Paulsen, strateg şef în cadrul Wells Capital Management, o companie de consultanţă în domeniul investiţiilor, sugerează că guvernul american ar trebui să ia în calcul publicarea odată la trei luni a raportului legat de numărul de locuri de muncă. „În cazul în care raportul cu locurile de muncă ar ieşi mai puţin frecvent poate ar fi mai corect. (…) Deciziile importante sunt luate pe baza raportului. Anunţarea unei statistici înşelătoare poate afecta activitatea economică reală într-un mod care poate dăuna”, a conchis Paulsen, citat de blogul de pe time.com. R1®

Reclame

Written by jonbustrom

mai 19, 2011 la 11:30 am

Publicat în Uncategorized

%d blogeri au apreciat asta: