WikiLeaks: ''..România, o țară sălbatică…''

”În România crizele nu sunt materiale, sunt psihologice”

DW: Toţi oamenii preşedintelui


Ultimele sondaje de opinie arată că încrederea populaţiei în preşedintele Traian Băsescu este de 17%. Acest capital de încredere atît de scăzut ar fi semnalul pentru şeful statului că se află pe marginea prăpastiei, consideră cei mai mulţi dintre analiştii politici. Conform aceloraşi sondaje de opinie, 85% dintre români se informează din programele televiziunilor.

 Plecînd de aici, pentru mine e de mirare că preşedintele mai are acest capital de încredere. Sigur că e normal ca oamenii să se informeze din presă, şi în special din programele de ştiri ale televiziunilor. Numai că la noi principalele televiziuni de ştiri, Realitatea, care tocmai şi-a schimbat proprietarul, şi Antenele lui Voiculescu au de cîţiva ani o misiune precisă: distrugerea lui Traian Băsescu.

Preşedintele a anunţat încă din campania electorală că principalul său obiectiv în mandatul actual este întărirea statului. Reformele în această direcţie urmăresc în principal eficientizarea şi credibilizarea instituţiilor statului, cu ţintă directă în diminuarea corupţiei, a muncii la negru, a nepotismului şi clientelismului.

Este ştiut că preşedintele Băsescu şi-a asumat aceste reforme împreună cu guvernul şi majoritatea parlamentară. Nu de puţine ori a intervenit cu unele corecţii, retrimiţînd în parlament anumite legi. A anunţat măsurile nepopulare, ştiind desigur că va pierde din capitalul de încredere, dar a şi recunoscut public unele greşeli pe care le-a făcut.

Nu vreau să se înţeleagă că sînt un susţinător al preşedintelui, în orice condiţii. Dar nu pot nici să trec cu indiferenţă peste manipularea publicului de către trusturile de presă ale mogulilor care vor să îl înlăture cu orice preţ de la Cotroceni.

Aceşti patroni de presă au pierdut zeci de milioane de euro pentru a livra opiniei publice imaginea unui Traian Băsescu dictator, corupt, protector al rudelor ce ar deţine afaceri cu miros penal, imoral în exercitarea funcţiei dar şi în viaţa privată.

Orice greşeală a guvernului ori a unui ministru a fost transferată de presa ostilă în contul lui Traian Băsescu.

Orice acţiune de curăţare a unei instituţii publice a fost livrată opiniei publice drept o diversiune a lui Traian Băsescu, pentru a ascunde un scandal politic.

Apărarea celor cu probleme penale din PDL de către partid, aproape în întregul său, a fost ferm criticată de şeful statului, în repetate rînduri. Dar nu a contat nici asta, vinovat trebuia să iasă tot Traian Băsescu, el trebuia să ştie tot ce mişcă în PDL.

Realitatea ne arată că Traian Băsescu nu mai e dorit nici de o parte a PDL grupată în jurul lui Vasile Blaga. Interesele de a se păstra un stat slab, donator de afaceri pentru clientela politică sînt prea mari şi, de la un nivel încolo, ele devin transpartinice.

Punerea la zid a lui Traian Băsescu este o misiune în desfăşurare. Din păcate, şeful statului are prea puţin parte de acele analize critice, raţionale, care să arate opiniei publice şi acolo unde acesta a făcut greşeli, dar să prezinte cu fapte şi argumente şi adevărul că a încercat şi încearcă să cureţe un sistem din temelii.

Autor: George Arun

Reclame

Written by jonbustrom

mai 5, 2011 la 2:28 pm

%d blogeri au apreciat asta: