WikiLeaks: ''..România, o țară sălbatică…''

”În România crizele nu sunt materiale, sunt psihologice”

Hotnews: Matematicianul rus Grigori Perelman a rezolvat conjectura lui Poincare dupa ce a incercat sa afle cum a mers Iisus pe apa


The photos of the Fields Medal (this is the on...

Image via Wikipedia

 Geniul rus Grigori Perelman, matematicianul care a rezolvat Conjectura lui Poincare si care a devenit celebru anul trecut dupa ce a refuzat un premiu de 1 milion de dolari pentru aceasta realizare, a povestit ca a fost insiprat incercand sa inteleaga cum a reusit Iisus sa mearga pe apa, potrivit AFP
video
„Nu exista probleme pe care sa nu le poti rezolva, exista doar probleme care sunt dificil de rezolvat”, a declarat el intr-un interviu pentru o companie cinematografica, din care cotidianul Komsomolskaïa Pravda a publicat o serie de fragmente.

Amintindu-se de vremea scolii, savantul care a refuzat pana acum sa dea interviuri a povestit ca a vrut sa explice legenda mersului pe apa a lui Iisus Hristos.

„Va amintiti de legenda biblica. Trebuia sa calculez viteza cu care mergea pentru a nu cadea in apa”, a explicat el. Având în vedere că „legenda încă există, înseamnă că nu m-am înşelat”, a continuat acesta.

„Un copil invata inca de la nastere. Daca poti sa iti antrenezi bratele si gambele, de ce nu putem antrena si creierul?” s-a intrebat Perelman.

El a mai explicat ca a renuntat la premiul de un milion de dolari, acordat anul trecut de Clay Mathematics Institute pentru rezovlarea problemei, pentru ca stie cum sa conduca Universul.

„Stiu cum sa guvernez Universul. De ce trebuie sa alerg dupa un milion?”

Matematicianul de 44 de ani, care locuieste cu mama sa intr-un cartier marginas din Sankt Petersburg, a fost desemnat in martie 2010 laureat al premiului CMI, dupa ce a publicat pe internet rezolvarea problemei de topologie enuntata prima data in 1904 de francezul Hneri Poincaré.

Ce este conjectura Poincare

Problema care avea mai mult de 100 de ani in 2003 cand a rezolvat-o Perelman, atunci cercetator la Institutul de Matematica Steklov din St. Petersburg poate ajuta la determinarea formei universului.

Conjectura lui Poincaré spune ca, daca intr-un spatiu inchis tridimensional orice arc de cerc inchis se poate micsora pana la un punct, acest spatiu este echivalent din punct de vedere topologic cu o sfera tridimensionala.

Conjectura lui Poincaré este suficient de importanta pentru matematicieni, astfel incat in anul 2000, Clay Mathematics Institute de la Cambridge, Massachusetts, SUA, decide sa o introduca in randul celor 7 mari probleme ale matematicii a caror rezolvare va aduce drept premiu autorului suma de un milion de dolari (vezi Stiinta si tehnica, iunie 2000).

Reclame

Written by jonbustrom

aprilie 28, 2011 la 4:32 pm

%d blogeri au apreciat asta: