WikiLeaks: ''..România, o țară sălbatică…''

”În România crizele nu sunt materiale, sunt psihologice”

Europa trebuie să se pregătească pentru episoade succesive de secetă şi inundaţiiEuropa trebuie să se pregătească pentru episoade de secetă şi inundaţii în serie, sub efectul schimbărilor climatice, a avertizat marţi un specialist din cadrul Grupului interguvernamental de experţi al ONU privind evoluţia climatului (Giec).
„Schimbările climatice vor ridica două probleme majore în Europa privind apa: o creştere a deficitului de apă în sudul Europei şi o creştere a inundaţiilor în alte zone”, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă Zbigniew Kundzewicz, autorul părţii privind resursele de apă din raportul Giec.
„Metodele actuale de gestionare a apei riscă să nu fie adecvate pentru reducerea impactului negativ al schimbărilor climatice”, a avertizat el în cadrul unei mese rotunde organizate de Comisia economică a ONU pentru Europa.
Potrivit climatologului polonez, sudul Europei ar urma să sufere mai mult decât nordul, studiile arătând deja o frecvenţă mai mare a temperaturilor ridicate şi perioade de secetă mai lungi, provocând deficit de apă în aceste regiuni.
Agricultura ar urma să fie afectată grav, în timp ce energia hidroelectrică ar urma să înregistreze o scădere a producţiei cu 20 până la 50 la sută.
În paralel, încălzirea climatică ar urma să conducă la o creştere a intensităţii episoadelor ploioase, accentuând riscurile de inundaţii bruşte ca cele din august 2002 în Europa de Est.
Aceste fenomene ar putea fi agravate de o urbanizare galopantă, zonele rurale având o capacitate de absorbţie mai bună a apei decât oraşele betonate. Citiţi mai mult despre schimbările climatice care ameninţă Europa pe http://www.mediafax.ro R1®

Reclame

Written by jonbustrom

aprilie 13, 2011 la 10:18 am

Publicat în Uncategorized

%d blogeri au apreciat asta: