WikiLeaks: ''..România, o țară sălbatică…''

”În România crizele nu sunt materiale, sunt psihologice”

Süddeutsche Zeitung: „Adrian Năstase face în continuare, bucuros, politică”


Adrian Năstase

Image via Wikipedia

Deutsche Welle:

Ziarul îl citează pe preşedintele României, Traian Băsescu, care declara, recent, că „nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost cuprins de corupţie”.

Aducând aminte de modul în care a avut loc Conclavul început în 1268 (şi care a durat aproape trei ani), când, în ultima fază, cardinalii au fost închişi într-o încăpere doar cu apă şi pâine pentru a alege un nou Papă, „Süddeutsche Zeitung” face trimitere la recentul interviu acordat unui post de televiziune din România de omul de afaceri Ion Ţiriac. Acesta a sugerat preşedintelui Traian Băsescu să îi închidă într-o cameră pe toţi liderii partidelor politice din România, punându-le la dispoziţie doar pâine şi apă, până când aceştia ar crea un plan de tip Marshall pentru însănătoşirea economică a ţării.

„România suferă, asemenea Bulgariei şi altor state foste comuniste, de lipsa unei justiţii funcţionale”, scrie „Süddeutsche Zeitung”. Comentatorul Klaus Brill continuă: „Mulţi strategi politici au tot interesul ca această stare de lucruri să nu se schimbe. Actele de corupţie nu ajung să fie condamnate”, scrie ziarul german.

Adrian Năstase, contra-exemplu

„Fostul premier social-democrat al ţării, Adrian Năstase, face în continuare, bucuros, politică, iar partidul său a comis enormitatea de a ieşi în stradă pentru a protesta împotriva arestării unui lider local al partidului, suspectat că ar fi comis o fraudă de un milion de euro, bani proveniţi din fonduri europene”, mai scrie „Süddeutsche Zeitung” şi continuă: „Situaţia este lipsită de perspectivă”.

Ce s-ar schimba, dacă următoarea moţiune de cenzură ar avea succes in Parlament? – se întreabă retoric autorul articolului. „Căderea guvernului n-ar crea o alternativă stabilă pentru România, în pofida apariţiei alianţei între PSD şi PNL. Liderii acestor două partide nu merită mai multă încredere ca şefii conservatorilor (PDL), aflaţi la putere. Alianţa lor se sprijină nu atât pe concepte compatibile, ci pe dorinţa de a ajunge din nou la butoanele şi manetele puterii”, este de părere ziaristul german.

„Speranţele se îndreaptă acum către societatea civilă, generaţia tânără, dar şi către puţinii oameni integrii de pe scena politică. Ei nu au voie să se resemneze, ci să ceară urgent reformele promise, aşa cum au făcut săptămâna aceasta sindicatele. Aceştia sunt oamenii cărora Uniunea Europeană ar trebui să le acorde tot sprijinul – nu rataţilor din partidele politice”, conchide Süddeutsche Zeitung.

„Ziua femeilor de pretutindeni”

Deloc surprinzător, cotidianele germane dedică astăzi spaţii celei de-a 100-a aniversări a Zilei internaţionale a femeii, îndreptându-şi atenţia cu precădere spre lumea musulmană, unde discriminarea femeilor este la ordinea zilei.

Unul dintre cele mai sumbre comentarii apărute astăzi în presa germană pe marginea zilei de 8 martie poate fi citit în cotidianul „Hamburger Abendblatt„. „La 100 de ani de la înfiinţarea zilei femeii de către Clara Zetkin, trei din cinci săraci de pe planetă sunt femei. Trei sferturi dintre analfabeţii de pretutindeni sunt femei. Traficul de persoane, ale cărui victime sunt cu precădere femei, aduce organizaţiilor criminale un profit anual de 30 de miliarde de dolari. În unele părţi ale lumii, femeile sunt violate, închise sau omorâte prin lapidare – totul în mod legal. Acestea sunt femeile pentru care trebuie să existe o zi internaţională a femeii”, subliniază semnatarul editorialului din „Hamburger Abendblatt”.

Cotidianul conservator „Die Welt” atrage la rândul său atenţia asupra situaţiei mizerabile în care trăiesc femeile din lumea arabă. „În statele arabe, rata analfabetismului în rândul femeilor este una dintre cele mai ridicate din lume. Sigur că s-au făcut şi unele progrese în ultima vreme în aceste ţări, însă ele sunt insuficiente. Revoluţia din Egipt a scos în stradă foarte multe femei, a căror voinţă de a protesta i-a impresionat pe bărbaţii adunaţi pe străzile din Cairo. Este, într-adevăr, un mic început”, mai scrie „Die Welt”, care continuă: „Femeile din această regiune trebuie însă să aibă grijă ca vântul schimbării, apărut odată cu răsturnarea vechiului regim, să le schimbe cu adevărat viaţa în bine. Totuşi, nu este deloc un semn bun faptul că din comisia constituită în vederea revizuirii constituţiei egiptene nu regăsim nici o femeie”, conchide ziarul berlinez.

Femeile germane, etichetate în chip nedrept

În ceea ce le priveşte pe femeile din Germania, „Badische Neueste Nachrichten” scrie că: „Femeile care nu au copii sunt nişte carieriste reci. Femeile care rămân acasă alături de copiii lor sunt compătimite ironic, iar cele care doresc şi o carieră şi copii sunt – aşa se spune – mame rele. Femeile nu doresc să fie astfel catalogate. Combaterea unor asemenea şabloane ar însemna un mare pas înainte”, subliniază Badische Neueste Nachrichten.

Autor: Vlad Draghicescu

Redactor: Robert Schwartz

 

Reclame

Written by jonbustrom

martie 8, 2011 la 4:39 pm

%d blogeri au apreciat asta: